Winter pruning timing, development and quality of Cabernet Sauvignon in Southern Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14295/cs.v16.4301

Abstract

The objective of this study was to evaluate the influence of winter pruning timing on phenology, productivity, and quality of Cabernet Sauvignon grapes and wines in 2022/2023 production cycle. The experimental design was randomized blocks, with 3 replications, each experimental unit consisted of 5 plants. The treatments involved four pruning timings (end of May, June, July and August). Phenology assessments were beginning and end of bud break, flowering, maturation and percentage of bud break. Production was evaluated by the number of clusters per plant, weight and size of clusters, productivity per plant and per hectare. The analyzes of must were pH, total acidity and soluble solids (°Brix). In wine, pH, total acidity, sugars, alcohol, volatile acidity and color were analyzed. In the end a wine sensory analysis was carried out. The results showed that the bud break of plants pruned early, in May, occurred at the same time as plants pruned in June and July. Early pruning resulted in lower productivity. The grape must from plants pruned late, in August, showed higher total acidity and lower values ​​of soluble solids and sugars. Early pruning did not change the duration of the cultivar's phenological subperiods, nor did it bring forward the harvest in relation to the control. The different pruning times influenced productivity more than the composition of grapes and wines, indicating that it is possible to extend the pruning period.

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Author Biographies

Samuel Francisco Gobi, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL

Engenheiro Agrônomo

Mestre em Ciências

Doutorando em Agronomia, área de Concentração Fruticultura de Clima Temperado

Hyoran Caius Genindo Barreto Martins, Universidade Federal do Pampa - UNIPAMPA

Bacharel em Enologia

Suziane Antes Jacobs, Universidade Federal do Pampa - UNIPAMPA

 Bacharel em Química de Alimentos

Mestre em Ciência e Tecnologia Agroindustrial 

Doutora em Biotecnologia

Professora da Universidade Federal do Pampa: análises físico-químicas e sensoriais de vinhos e derivados e microbiologia enológica

Daniel Pazzini Eckhardt, Universidade Federal de Santa Maria - UFSM

Agrônomo (Bacharel e Licenciado).

Mestre e doutor em Ciência do Solo (Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo/Universidade Federal de Santa Maria). 

Atua como técnico de laboratório/Enologia no Colégio Politécnico da UFSM.

Atua como professor voluntário no Colégio Politécnico da UFSM nas disciplinas de Tecnologia de bebidas, Agroecologia e Produção orgânica de frutas.

Alberto Fontanella Brighenti, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Engenheiro Agrônomo

Mestre em Produção Vegetal

Doutor pelo programa de pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais

Professor adjunto do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Santa Catarina, atuando principalmente nos seguintes temas: fruticultura de clima temperado e viticultura em regiões de altitude elevada. 

Rafael Lizandro Schumacher, Universidade Federal do Pampa - UNIPAMPA

Engenheiro Agrônomo

Mestre em Tecnologia de Alimentos, área de concentração Enologia, pela Universidade de Castilla La Mancha, Espanha

Doutor em Enologia com mérito CUM LAUDE, pela Universidade de Castilla-La Mancha (Espanha).

Professor adjunto do curso de Bacharelado em Enologia, na Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA), Campus Dom Pedrito. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Viticultura e Enologia.

Vagner Brasil Costa, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL

Graduação em Engenharia Agronômica

Graduação em Tecnologia em Viticultura e Enologia

Mestre em Agronomia Concentração Fruticultura de Clima Temperado

Doutor, programa de Pós-graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas 

Professor Adjunto de Fruticultura da Universidade Federal de Pelotas- Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel e Professor Permanente do Programa de Pós Graduação em Agronomia- Concentração em Fruticultura de Clima Temperado da Universidade Federal de Pelotas (UFPel). Atua também como Consultor do MEC, na área de Agronomia e Viticultura e Enologia. 

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Published

2025-01-28

How to Cite

Aloy, K., Gobi, S. F., Martins, H. C. G. B., Jacobs, S. A., Eckhardt, D. P., Brighenti, A. F., Schumacher, R. L., & Costa, V. B. (2025). Winter pruning timing, development and quality of Cabernet Sauvignon in Southern Brazil. Comunicata Scientiae, 16, e4301. https://doi.org/10.14295/cs.v16.4301

Issue

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Original Article